Середа, 22.11.2017, 22:16
Вітаю Вас Гість | RSS

Навчання в Польщі та за кордоном

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 241
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Каталог статей

Головна » Статті » Побит та праця за кордоном

Дозвіл на працевлаштування

Іноземці, які хочуть легально працювати на території Польщі, мусять отримати  дозвіл, який видає відповідний воєвода міста.

Існують такі типи дозволів на працевлаштування:

  • тип A – видається іноземцям, які  працюють  на території Польщі на основі договору ( контракту ) з роботодавцем,  місцезнаходження , відділення або інша форма господарської діяльності якого знаходиться на території Польщі
  • тип B – видається іноземцям, які протягом 6 місяців на рік виконують обов’язки в правлінні юридичної особи, що вписана до реєстру підприємств або є товариством з обмеженою відповідальністю.
  • тип C – видається іноземцям, які виконують працю для іноземного працедавця і мають відрядження на території Польщі на період, що перевищує 30 днів календарного року до відділення чи закладу іноземного суб’єкта, його залежного суб’єкта чи суб’єкта, який пов’язаний із ним довготерміновим контрактом.
  • тип D – видається іноземцям, які виконують працю для іноземного працедавця, який не має відділення, закладу чи іншої форми організованої діяльності на території Польщі і відряджені до Польщі з метою реалізації послуг, які мають тимчасовий характер (експортні послуги)
  • тип E – видається іноземцям, які виконують працю для іноземного працедавця і мають відрядження до Польщі на період, що перевищує 3 місяці протягом наступних 6 місяців з метою, що відрізняється від дозволів типу B, C чи D.

 

Звільнення від обов’язку мати дозвіл на працевлаштування

Від обов’язку отримання дозволу на працевлаштування звільнено наступні категорії іноземців:

  • Громадяни Європейського Союзу та Європейської економічної зони, а також Швейцарської Конфедерації і члени їх сімей;
  • Особи, які мають дозвіл на поселення в Польщі;
  • Особи, які мають дозвіл на перебування як довготерміновий резидент Європейської Спільноти в Польщі;
  • Особи, які мають статус довготермінового резидента Європейської Спільноти в іншій країні ЄС і які отримали дозвіл тимчасового проживання у зв’язку з працевлаштуванням або здійсненням підприємницької діяльності;
  • Біженці, особи, які, користуються тимчасовою охороною, особи, які мають тимчасову охорону або додаткову охорону чи згоду на допустиме перебування;
  • Особи, які хочуть отримати статус біженця під умовою наявності довідки, виданої головою Відділу у справах біженців (це стосується випадків, коли справа надання статусу біженця розглядається першою інстанцією довше, ніж 6 місяців);
  • Особи, які мають дійсну Карту поляка;
  • Особи, які мають право на перебування й виконання праці на території ЄС чи держави Європейської економічної зони, що не належить до ЄС або Швейцарської Конфедерації, які працевлаштовані працедавцем, що має головний офіс на території такої держави і тимчасово відряджені на територію Польщі;
  • Особи, яким міжнародними договорами чи окремими правилами гарантовано виконання праці без необхідності отримання дозволу на працевлаштування;
  • Чоловік або дружина громадянки (громадянина) Польщі, які мають дозвіл на перебування на визначений час у зв’язку з одруженням.

Крім того, від обов’язку отримання дозволу на працевлаштування звільнено такі категорії іноземців:

  • особи, які проводять курси, беруть участь у стажуванні, виконують обов’язки радника, наглядача та інші, що вимагають спеціальних кваліфікацій у програмах, що реалізуються Європейським Союзом чи інших міжнародних програмах допомоги, також з фондів, призначених через польський уряд;
  • вчителі іноземних мов у закладах системи освіти і науки;
  • члени збройних сил та цивільного персоналу, які працюють у військових структурах, що знаходяться на території Польщі або є іноземцями, що мають відрядження з метою впровадження військових програм, які реалізуються на основі умов з участю Польщі;
  • постійні кореспонденти іноземних ЗМІ, яким надано, на прохання головного редактора їхнього мас-медіа чи агентства за кордоном, акредитація міністра закордонних справ Польщі, але винятково в сфері обов’язків, що виконуються тільки для цього іноземного ЗМІ чи агентства;
  • митці, які індивідуально чи в групах, виступають протягом 30 днів за календарний рік (актори, режисери, диригенти, інструменталісти, вокалісти, циркові актори чи танцівники);
  • особи, які проводять до 30 днів протягом календарного року лекції, виголошують доповіді чи представляють презентації особливої наукової чи художньої цінності, але при цьому зберігають постійне місце проживання за кордоном;
  • спортсмени, що працюють для суб’єкта, який міститься на території Польщі, репрезентують його на спортивних змаганнях, якщо виконувана праця носить тимчасовий характер;
  • священики, монахи та інші особи, які виконують працю, пов’язану з їх релігійним станом, в церквах та релігійних об’єднаннях, національних між церковних організаціях, статус яких урегульований міжнародними договорами правилами про відносини держави з церквою, або іншого релігійного об’єднання, яке функціонує на основі запису до реєстру визнань, в їхніх юридичних особах або організаційних об’єднаннях, на основі документу від відповідного релігійного об’єднання, його юридичної особи чи організації;
  • студенти стаціонарного навчання на території Польщі у такі місяці: липень, серпень і вересень;
  • студенти, які працюють в рамках професійного стажування, на які їх направляють організації, що є членами міжнародних об’єднань студентів або які проходять обов’язкові професійні практики;
  • студенти, які працюють в рамках співпраці громадських служб працевлаштування та їх закордонних партнерів;
  • особи, які мають відрядження на працю в інститутах культури іноземних держа на території Польщі, на основі міжнародних умов, стороною яких є Польща;
  • особи, які відряджені на територію Польщі іноземним працедавцем, якщо вони зберігають постійне місце проживання за кордоном і їх відрядження не більше ніж 3 місяці протягом календарного року та має такі цілі:
    1. виконання монтажних чи консерваційних робіт або ремонту, доставки приладів, конструкцій та машин, які виробляє іноземний працедавець,
    1. отримують замовлені пристрої, машини та інше обладнання чи частини, які вироблені польським підприємством,
    2. навчання працівників польського підприємця, який отримує прилади, конструкції, машини та інше обладнання, про яке говориться в пункті а., що стосується його обслуговування чи експлуатації,
    3. монтажу чи демонтажу торгових точок або обслуговування їх, якщо їх побудував іноземний працедавець і який відрядив з цією метою іноземців;
  • особи, які виконують праці для депутатів Європейського Парламенту у зв’язку з виконуваними обов’язками;
  • громадяни Туреччини після 4 років легального працевлаштування на території Польщі;
  • особи, які виконують працю як наукові працівники в суб’єктах, про які говориться в правилах про науково-дослідні центри;
  • випускники польських вищих навчальних закладів, а також випускники-докторанти польських вишів;
  • учасники програм культурного або навчального обміну, програм гуманітарної чи допомоги, а також програм літньої праці студентів, що організовані згідно з домовленістю з відповідним міністром;
  • громадяни держав, які межують з Польщею, а також держав, з якими Польща співпрацює у сфері трудової міграції у рамах партнерства щодо мобільності, встановленого між цими державами та ЄС – громадяни Росії, Білорусі, Молдови та України (див. нижче).

Громадяни Білорусі, Молдови, Російської Федерації та України можуть протягом короткого терміну працювати в Польщі без обов’язку отримання дозволу на працевлаштування в період 6 місяців протягом календарного року. Працедавець мусить тільки зареєструвати потрібну заяву в повітовому бюро праці відповідно до місця знаходження офісу чи місця проживання працедавця. Бланки заяви можна отримати в повітових бюро праці.  

Заяву треба віддати разом із копією. Повітове бюро праці робить позначку про реєстрацію на оригіналі й копії. Працедавець повинен віддати оригінал заяву іноземцю. Процедура реєстрації відбувається під час одного візиту до бюро праці і є безкоштовною. Зареєстрована заява є основою до отримання візи у польському консульстві в країні постійного перебування для виконання праці іноземцем.

 

Це правило має тимчасовий характер і його дія продовжується до 31 грудня 2010 року.

 

Потрібно пам’ятати, що звільнення від обов’язку мати дозвіл на працевлаштування не звільнює з обов’язку отримання візи або посвідки на проживання на окреслений період. Іноземець може працювати на території Польщі тільки тоді, коли легально перебуває в країні.

Категорія: Побит та праця за кордоном | Додав: Iryna86 (01.11.2010)
Переглядів: 1207 | Теги: візи, працевлаштування за кордоном, посвідка на проживання, побут за кодоном, дозвіл на працевлаштування в Польщі | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Допомога ON-LINE
Контакти

   irynakovalchuk86
   oswita.pl@gmail.com
Погода

Друзі сайту
Copyright MyCorp © 2017Зробити безкоштовний сайт з uCoz