Субота, 21.10.2017, 14:21
Вітаю Вас Гість | RSS

Навчання в Польщі та за кордоном

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 240
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Каталог статей

Головна » Статті » Побит та праця за кордоном

Отримання дозволу на працевлаштування в Польщі

Для того, щоб працедавець міг отримати дозвіл на працевлаштування іноземця, іноземець не мусить обов’язково перебувати на території Польщі. Можна подати заяву на дозвіл, коли іноземець перебуває за кордоном. Роль іноземця в процедурі отримання дозволу на працевлаштування обмежена. Іноземець насамперед мусить знайти працедавця, який захоче його працевлаштувати. Наступні кроки з метою отримання дозволу виконує працедавець. 

До часу закінчення процедури надання дозволу на працевлаштування, іноземець може перебувати на території Польщі з умовою, що має дійсну візу або посвідку на проживання. Якщо перед закінченням терміну легального перебування іноземцю не видали дозвіл на перебування, він мусить покинути територію Польщі.

Про видачу дозволу на працевлаштування може клопотатися тільки працедавець, який хоче працевлаштувати іноземця. Працедавець може бути представлений своїм заступником або іншою уповноваженою особою. Заяву не може подавати іноземець, якому треба видати дозвіл на працевлаштування або особа, яка представляє іноземця.

Заяву про надання дозволу на працевлаштування віддає:

  • працедавець або фізична особа, яка хоче працевлаштувати іноземця,
  • суб’єкт, що уповноважений репрезентувати юридичну особу, якщо іноземець виконуватиме обов’язки в правлінні цієї юридичної особи,
  • іноземний працедавець, якщо іноземець буде відряджений на територію Польщі.

Працедавець, який має намір працевлаштувати іноземця, повинен написати заяву про видання такого дозволу не пізніше, ніж за 30 днів перед планованим терміном працевлаштування або втратою дійсності попереднього дозволу.

Працедавець, що хоче працевлаштувати іноземця, повинен написати заяву і надати комплект потрібних документів.

Від 2009 року процедуру отримання дозволу на працевлаштування іноземця в Польщі спрощено. 

Працедавець мусить віддати воєводі заяву з потрібними документами. У заяві він описує, якого типу має бути цей дозвіл. У випадку дозволу типу A є ще додаткова вимога. Працедавець перед наданням документів воєводі мусить звернутися до відповідного старости (повітового бюро праці) з запитанням, чи на даний момент можна працевлаштувати особу, яка зареєстрована в бюро праці як безробітна з відповідними до потрібної посади кваліфікаціями. Якщо нема такої особи – староста видає відповідну довідку, яку треба додати до комплекту документів.

Необхідні документи:

  1. дійсна виписка з Державного судового реєстру або іншого відповідного реєстру чи витяг з обліку підприємницької діяльності – якщо працедавець не є фізичною особою
  2. документ з відповідного реєстру, що підтверджує правовий статус, форму та характер діяльності, яку проводить закордонний підприємець – для дозволів типу C, D, E;
  3. дійсна виписка з Державного судового реєстру або іншого відповідного реєстру чи витяг з обліку підприємницької діяльності, що стосується діяльності закордонного відділу або закладу – для дозволу типу C;
  4. Копія документу посвідчення особи / документу подорожі – у випадку, коли працедавець є фізичною особою;
  5. Копія умови спілки – у випадку, коли працедавцем є спілка з обмеженою відповідальністю в організації або копія нотаріальних актів про створення спілки – якщо працедавцем є акціонерна спілка в організації;
  6. Копія заповнених сторінок з документу подорожі іноземця;
  7. Копія документу подорожі іноземця (заповнені сторінки); у випадку, якщо іноземець має право перебування на території Польщі, треба показати документ, що підтверджує його право перебування на території Польщі;
  1. Інформація старосту про відсутність можливості задоволення кадрових потреб працедавці, спираючись на реєстр безробітних і тих, хто шукає праці або інформація про негативний результат пошуку осіб на дану посаду з-посеред громадян Польщі (див. вище);
  2. Копія свідоцтва про розмір прибутків (страт), що отримав працедавець як платник прибуткового податку від юридичних осіб в податковому році, що попереджує рік подачі заяви, а також інформація про стан працевлаштування за період перед подачею заяви або інформація про кошти, які має працедавець – у випадку дозволів типу B;
  3. Інформація про стан працевлаштування – для дозволів типу B;
  4. Копія договору, на основі якого на території Польщі надаються послуги або їх частина, що описано обов’язками іноземного працедавця. Може також бути декларація працедавця, в якій описано все, що зазначено вище, якщо договір ще не підписано, з умовою, що пізніше буде надано сам договір – для дозволів типу D.
  5. Підтвердження оплати (див. нижче);


Документи можуть бути копіями оригіналів, за умови що вони підтверджені на ідентичність оригіналу. Таке підтвердження може надати адвокат, нотаріус, консул або працівник бюро праці, якому віддається комплект документів. Працедавець може бути повторно викликаний для надання оригіналу документу.

Воєвода повинен видати рішення про надання чи відмову надання дозволу на працевлаштування протягом місяця від дня подачі заяви та комплекту документів. Якщо процедура затягується, працедавець буде поінформований про це, а також про те, коли процедура закінчиться.

За видачу дозволу стягується оплата у розмірі:

- 50 злотих – якщо працедавець хоче працевлаштувати іноземця на строк до 3 місяців

- 100 злотих – якщо працедавець хоче працевлаштувати іноземця на строк більше 3 місяців

- 200 злотих – якщо працедавець хоче відрядити до Польщі іноземця з метою реалізації експортних послуг

Якщо працедавець має замір продовження дозволу на працевлаштування іноземця, стягується оплата, вполовину менша від вищезазначеної відповідної суми. 

Дозвіл на працевлаштування видається на певний термін, не довше ніж на 3 роки. Він може бути продовжений. У випадку, коли іноземець виконує обов’язки в правлінні юридичної особи, де працевлаштовані в момент подачі заяви більше 25 осіб, воєвода може видати дозвіл на працевлаштування на період до 5 років. Однак у випадку відрядження до Польщі особи з метою надання експортних послуг, воєвода видає дозвіл на період відрядження. 

Дозвіл видається в 3 примірниках, з яких 2 віддаються працедавцеві. 

До обов’язків працедавця, зокрема, належать такі:

- підписання з іноземцем контракту та надання іноземцеві перед підписанням перекладу контракту на зрозумілу для нього мову

- врахування в контракті умов працевлаштування, представлених в заяві на видачу документів на дозвіл на працевлаштування (напр., про розмір зарплати)

- передача іноземцеві його примірника оригіналу дозволу

- інформування іноземця про процес видачі або продовження дозволу на працевлаштування

- відповідна старанність у процесі видачі або продовження дозволу на працевлаштування іноземця

- негайне інформування органу, котрий видав дозвіл, про те, що іноземець не почав працювати в період трьох місяців від моменту видачі дозволу на працевлаштування або закінчив працювати раніше, ніж 3 місяці до дати закінчення дійсності дозволу.

Категорія: Побит та праця за кордоном | Додав: Iryna86 (02.11.2010) W
Переглядів: 1756 | Теги: дозві на працевлаштування в Польщі, плата за дозвіл на працю, дозвіл на працю в Польщі, працевлаштування в Польші | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Допомога ON-LINE
Контакти

   irynakovalchuk86
   oswita.pl@gmail.com
Погода

Друзі сайту
Copyright MyCorp © 2017Зробити безкоштовний сайт з uCoz